Respiratoire kinesitherapie 

 

(Geassisteerde) Autogene drainage

 

Indicaties:

- Luchtweginfectie (bv RSV bronchiolitis, bronchitis, ...) bij baby's/kinderen

- Longontsteking (pneumonie)

- Mucoviscidose

- Astma

- Primaire Ciliaire Dyskinesie (PCD)

- COPD

- Tracheo/Bronchomalacie

- Herhaaldelijke luchtweginfecties, ondanks antibiotica/aerosol/puffs

- Bronchiëctasieën

- Atelectase

- ...

 

De behandeling bestaat oa uit het helpen ophoesten van het overvloedige slijm in de lagere luchtwegen.

De therapeut helpt de patiënt de slijmen te lokaliseren, te mobiliseren en op te hoesten. Dit aan de hand van ademhalingsoefeningen, met of zonder gebruik van materiaal (flutter, PEP). 

De handelingen zijn gebaseerd op de principes van J. Chevaillier en G. Postiaux. 

Baby's en jongere kinderen kunnen deze oefeningen nog niet zelf uitvoeren. Dan spreekt men van geassisteerde autogene drainage. De handen van de therapeut zullen het nodige werk doen om via de ademhaling van het kind, de dieper gezakte slijmen los te werken en in beweging te zetten, zodat de slijmen opgehoest kunnen worden. 

Ook wordt gestreefd naar optimale ventilatie van alle longdelen en vergroten van de longfunctie. Dit laatste door spierversterkende oefeningen in combinatie met controle over de ademhaling. 

 

Hyperventilatie

 

Hyperventilatie is een veel voorkomend probleem. Allerlei uiteenlopende klachten, zoals hartkloppingen, duizeligheid, tintelingen, ijl in het hoofd, druk op de borst, vermoeidheid, ... kunnen het gevolg zijn van een ontregelde ademhaling.

Door oppervlakkiger te gaan ademen raakt de balans tussen zuurstof en CO2 in ons bloed verstoord. Veel voorkomende oorzaken zijn stress, hoge werkdruk, relationele spanningen, burn-out, depressie...

De behandeling bestaat uit het aanleren van een rustige buikademhaling, relaxatie oefeningen, het leren herkennen van alarmsignalen, maar ook mentale en emotionele en gedragsmatige aspecten komen aan bod. Zelfzorg is hier het cruciale kernwoord!